Przepisy kulinarne - zdrowe i pyszne przetwory

OSTRY SOS POMIDOROWY:

Składniki:
8 dużych pomidorów
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
¼ szklanki cukru
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka ostrej musztardy
½ łyżeczki chilli

Wykonanie: Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, pokroić wraz ze skórką na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać (lub przepuścić przez praskę). Do rondelka o grubym dnie wlać wino, wsypać cukier i doprowadzić do jego rozpuszczenia. Dołożyć musztardę, chilli –wymieszać. Włożyć pomidory i cebulę oraz pozostałe produkty i gotować na małym ogniu około pól godziny ciągle mieszając. Sos wystudzić. Przetrzeć przez plastikowe sitko. Jeszcze raz zagotować, przelać do słoiczków i pasteryzować około 10 minut.


Zobacz też inne ciekawe przepisy:

Solona mieszkanka 

Marchew, pietruszkę, seler wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Resztę warzyw oczyścić, umyć, drobno pokroić. Wszystkie warzywa wrzucić do jednego naczynia, dobrze wymieszać. Dodać sól i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na jakieś 12-24 godziny...

Dzem

Jarzębinę przebrać, umyć, sparzyć gotującą wodą. (Usunie smak goryczki) Jabłka i gruszki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Z wody i cukru ugotować syrop. Do syropu wrzucić jarzębinę i pogotować trochę. Następnie dodać jabłka i gruszki i dalej trzymać na malutkim...

Konfitura z pomidorow

Pomidory sparzyć, obrać skórkę. Pokroić na kawałki. Jabłka umyć, obrać, pokroić na kawałki. Do rondelka o grubym dnie włożyć owoce, wsypać cukier, wymieszać. Dodać laskę wanilii i skórkę cytrynową pokrojoną w paseczki (cytrynę przed obraniem bardzo dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie). Mieszać aż cukier się rozpuści...

Copyright @ 2011 - Zdrowe-Przetwory.Kulinarnie.pl; zakaz kopiowania treści ze strony bez zgody;