Przepisy kulinarne - zdrowe i pyszne przetwory

SOLONA MIESZANKA Z WARZYW:

Składniki:
1,5 kg marchewki
1 kg pietruszki
0,50 kg selera
0,30 kg porów
0,30 kg cebuli
0,10kg liści selera
0,10 kg natki pietruszki
0,10 kg włoskiej kapusty
0,5o kg soli

Wykonanie: Marchew, pietruszkę, seler wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Resztę warzyw oczyścić, umyć, drobno pokroić. Wszystkie warzywa wrzucić do jednego naczynia, dobrze wymieszać. Dodać sól i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na jakieś 12-24 godziny, aby warzywa puściły sok. Przekładać do zakręcanych słoików typu twist, dobrze ugniatać, aby wyciekła nadmiar solanki. Słoiki zakręcić i wynieść w chłodne miejsce. Używać do sporządzania zup i wywarów.


Zobacz też inne ciekawe przepisy:

Ogorki po meksykansku 

Ogórków nie obierać. Pokroić na talarki o grubości około 2 centymetry. Zasypać solą i wymieszać, odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie odsączyć z powstałego soku. Posypać chilli. Czosnek obrać przepuścić przez praskę. Wymieszać z warzywami. Zagotować olej i polać...

Ogorki korniszony

Zalewa: z wody, octu soli, cukru ugotować zalewę. Ostudzić. Ogórki dokładnie przebrać (najlepsze są małe niewyrośnięte i nieuszkodzone), umyć, namoczyć. Słoiki dokładnie umyć w bardzo gorącej wodzie (albo wygotować). Małe ogóreczki układać ciasno w słoikach pionowo. Do każdego słoika włożyć po kawałku marchewki, chrzanu ...

Salatka wielowarzywna

Kapustę poszatkować, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Posolić i wymieszać. Trochę wycisnąć i wkładać do słoików. Przez parę dni trzymać w ciepłym pomieszczeniu aż sfermentuje, a następnie wynieść do piwnicy...

Copyright @ 2011 - Zdrowe-Przetwory.Kulinarnie.pl; zakaz kopiowania treści ze strony bez zgody;