Przepisy kulinarne - zdrowe i pyszne przetwory

PAPRYKA MARYNOWANA:

SKŁADNIKI:

2 kg papryki
Czosnek
Koper
Pieprz
Ziele angielskie
Gorczyca i liść laurowy
1 litr wody
4 dag soli
15 dag cukru
2/3 szklanki octu10 %

Wykonanie: Paprykę (czerwona, żółta, zielona) umyć ,oczyścić z nasion ciasno poukładać w umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę kopru z nasionami, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i gorczycę. Ugotować zalewę z wody, soli cukru i octu. Zalewać paprykę (tak, aby cała była przykryta płynem) gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować około 20-30 minut.

DYNIA MARYNOWANA

Składniki:
2 kg dyni
Goździki
Cynamon
Skórka cytrynowa
2 litry wody
0,5 kg cukru
4 dag soli
2/3 szklanki octu 10%

Wykonanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę, następnie bardzo krótko obgotować, osaczyć z wody i układać w słoikach. Do każdego słoika dodać przyprawy i zalać gorącą marynatą. Pasteryzować około 20 minut.


Zobacz też inne ciekawe przepisy:

Grzyby marynowane 

Grzyby (borowiki, maślaki, rydze, kurki, gąski, kozaki, opieńki, pieczarki) oczyścić i dokładnie umyć. Obgotować w osolonej i lekko zakwaszonej wodzie około 15 minut. Grzyby odcedzić i przelać na sicie zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Króciutko obgotować. Grzyby układać w wyparzonych słoikach, przekładając je plastrami...

Konfitury

Parzonych słoików Wykonanie: agrest przebrać, usunąć końcówki, umyć i każdy owoc pozakłuwać w kilku miejscach. Z podanych składników ugotować syrop. Do gotującego syropu włożyć agrest i podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na kilka godzin. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia i znowu odstawić na jakiś 12 godzin. Następnie znowu gotować na małym ogniu aż konsystencja będzie taka jak...

Kiszona cukinia

Cukinie umyć, cienko obrać, przekroić wzdłuż, wykroić środki. Twarde części warzywa pokroić w kosteczkę. Do wyparzonych słoików włożyć po 2 obrane ząbki czosnku, liść laurowy, po parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego i gorczycy. Nakładać cukinię, przekładać koprem i...

Copyright @ 2011 - Zdrowe-Przetwory.Kulinarnie.pl; zakaz kopiowania treści ze strony bez zgody;